söndag 28 december 2008

Newcastle - Liverpool 1-5

Liverpool tog tag i taktpinnen direkt och det dröjde inte länge förrän målchanserna började dugga tätt. Först några halvchanser, däribland ett par skott från Gerrard och Kuyt. Efter cirka kvarten spelad haglade chanserna runt Shay Given i hemmamålet. Gerrard hade flera chanser, bl.a ett friläge. Även Hyypiä och Lucas är nära att göra mål.

Utdelningen kom efter cirka halvtimmen spelad, och anfallet var snyggt. Mascherano smekte fram ett pass i den högra korridoren till Benayoun, som spelade in snett bakåt i slottet där Captain Fantastic mötte. Med det karaktäristiska fina och rena tillslaget drämde han in bollen i mål. Hyypiä nickade kort senare in en hörna, då han nådde högre än sin bevakare Coloccini. Hyypiä var senare nära att nicka in ytterligare ett antal hörnor, men de räddades undan på mållinjen.

0-2 i paus trodde nog många på, något som kunde varit 0-5. Men på stopptid bjöd Liverpool in Newcastle i matchen då Edgar smög fram mot förstaytan på hörna och nicktouchade in reduceringen. Fullkomligt orättvist, men det visar att man måste vara på tå hela halvleken ut.

Den lilla oro jag fick i det läget att Newcastle skulle komma ut som ett nyt lag i andra halvlek försvann ganska snart då Babel gjorde balja nummer tre. Upprinnelsen var en hörna som Hyypiä och Lucas styrde vidare. Bollen hamnade i trafiken framför mål och Babel kunde omgiven av ett knippe Geordies trycka in bollen.

Nu kändes det som om Newcastle var ett slaget lag. Liverpool fortsatte att trumma på, och de fasta situationerna var ständigt farliga. 1-4 kom mitt i halvleken när Lucas hittade fram till en djupledslöpande Gerrard. Fri med Given chippade han över denne. Om Gerrards första mål var av hans signum var inte 1-4:an det, det liknade istället ett gammalt Rush- eller Fowler-avslut. Men det är fantastiskt att se Gerrard ta de här löpningarna rättvänd mot mål.

Femettan fullbordades från straffpunkten. Två av inhopparna var i huvudrollerna. N´Gog fälldes inne i boxen, och domare Halsey blåste straff. Alonso var där obeveklig och placerade in bollen i Givens vänstra hörn.

Tre plus Liverpool:

+++Lucas som gör en jättematch men väntar fortfarande på sitt första mål i Ligan.

++Gerrard som gör två mål och är inblandad i två mål.

+Hyypiä som gör en bra match och visar att han fortfarande kan göra mål har nu gjort mål varje säsong sen han kom till Liverpool.