fredag 26 december 2008

Liverpool - Bolton 3-0

Tre poäng, tre mål, total dominans och fortsatt serieledning. Ingen jättedålig Annandagsmatch idag, får man säga.

Rafa ägnade sig åt viss ommöblering i laget till dagens match. Carragher flyttade ut på kanten och i hans ställe gick Hyypiä in i mitten. På högerkanten återkom Benayoun. På topp spelade Kuyt med Keane strax bakom sig.

Nästan omedelbart stod det klart att Boltons manager Gary Megson tänkt att backa hem med 10 man och sedan eventuellt försöka kontra på Johan Elmander. Man sjönk lång tillbaka i planen - och förblev så nästan hela matchen. Elmander har många förtjänster, men han är kanske inte främst en spelare man kan spela upp på och som sedan håller bollen medan man flyttar upp laget. Resultatet blev att Bolton nästan aldrig lyckades komma upp ur sina skyttegravar på egen planhalva. Stundtals kunde det varit en handbollsmatch där Liverpool rullade bollen runtomkring Boltons straffområde.

Redan efter 26 minuter har Liverpool skrapat ihop 8 hörnor. Dvs. ungefär en hörna var tredje minut! Denna, sin åttonde hörna, förvaltar hemmalaget på bästa sätt. Gerrard slår en flack hörna mot första stolpen. Först på bollen är Riera som bredsidar in bollen på volley från nära håll. Otagbart för Jääskeläinen.
1-0 med mersmak i paus. Bolton hade ett läge direkt i matchupptakten, då Nolan nästan fick ett friläge med Reina, men i övrigt 100% Liverpooldominans.

Liverpool hade haft mycket boll under första halvlek och skapat en del lägen. Men inte så många och så många bra lägen som man skulle kunna begära tyckte jag. En del av problemet tyckte jag var hur man använde Robbie Keane och Steven Gerrard. Keane droppade som sagt ner bakom Kuyt, med resultat att han ofta fick bollen på mittplan eller strax utanför boexn med ryggen mot mål. Det spelet är inte hans starkaste sida. Man vill ha honom rättvänd, löpandes med fart in i straffområdet. Gerrard, å sin sida, låg längre ner i planen. Han gjorde det förstås inte dåligt, men hans kvaliteter kommer ännu mer till sin rätt då han ligger strax bakom en forward.

Efter drygt 50 spelade minuter fick så Keane precis den sorts lägen han ska ha. Kevin Davies (!) spelade fram bollen till Alonso, som trädde in den mellan hemjobbande Boltonförsvarare. Keane tajmar sin löpning exakt rätt, får bollen till vänster i straffområdet och hamrar in den i nättaket.
Bara några få minuter senare är det dags igen. Reina sätter bollen snabbt i spel efter ett Boltonanfall. Alonso får bollen. Keane löper in från höger och skapar en yta åt Benayoun. Alonso släpper sedan ut bollen på just Benayoun som direktpassar in till Keane som nu är mitt i Boltons box. Bara att sätta dit bredsidan och vi antecknar 3-0.

I praktiken är det härmed Game Over, men det är trevligt att se hur Liverpool fortsätter tänka offensivt även i det här skedet av matchen. Tidigare har man ibland sett hur vi verkar nöjda med att leda med ett eller två mål, men här leder vi alltså med tre och går för mer. Vi är någorlunda nära att lyckas, men slutsifforna skrivs alltså till betryggande 3-0.